Starterscafé 25 oktober 2016

Donderdag 27 oktober 2016

Op 25 oktober 2016 is Konings & Meeuwissen gastspreker geweest tijdens het Starterscafé van de Rabobank Rijk van Nijmegen.

Diverse enthousiaste startende ondernemers die tussen de 0 en 2 jaar actief zijn met hun eigen bedrijf, waren tijdens de bijeenkomst aanwezig. De avond begon met de Rabobank 'Starter van het kwartaal'. Al in de eerste paar maanden had ze al vele klanten uit binnen- en buitenland die naar haar winkel in de Van Welderenstraat te Nijmegen waren gekomen om de unieke bruidsjurken die zij aanbiedt, te kopen: Wild at Heart Bridal. Een zeer inspirerend verhaal van een jonge ondernemer die haar dromen al snel na de start wist te verwezenlijken.

Kort na deze presentatie was het aan ons de eer om de starters te informeren over fiscale, administratieve en juridische (wet DBA) uitdagingen.
Onze collega Pim is, als ex-ondernemer van een succesvol concept binnen de camperverhuur, de rode draad geweest tijdens de sessie. Aan de hand van het verhaal van Pim en de fasen die hij met zijn onderneming heeft doorlopen, met de bijbehorende uitdagingen, zijn we om de beurt de diverse vraagstukken gaan behandelen.

Oscar heeft de startende ondernemers voorzien van diverse fiscale aandachtspunten en tips en zo deed Wouter dit op administratief gebied. Harm leidde de gehele sessie in goede banen en zorgde met inhoudelijke vragen dat de microfoon goed rond bleef gaan onder de specialisten.
De presentatie werd afgesloten met een forumpanel waarbij door het publiek diverse vragen zijn gesteld. Na afloop was er gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten. Diverse mooie en leuke ideeën en concepten, maar ook zeer interessante uitdagingen zijn de revu gepasseerd deze avond. De aanwezige starters zaten dan ook vol passie en enthousiasme.

Een aantal tips die gedurende de avond zijn gegeven door onze specialisten:

Tip 1
Stel een concreet businessplan op waarbij je nadenkt over je eigen functioneren als ondernemer, de omgeving waarin je onderneming werkt, welke partijen hierop van invloed zijn en hoe het financiële plaatje er uitziet.

Tip 2
Wanneer je samen een bedrijf opstart moet je, al voordat er geld (winst) te verdelen is, goede afspraken maken. Niet alleen over geldzaken, maar ook bij bijvoorbeeld ziekte is dit belangrijk. Wanneer er zich namelijk iets voordoet wat je vooraf niet vastgelegd hebt, dan is daar achteraf altijd lastiger mee om te gaan.

Tip 3
Houd in de fase dat je plannen maakt al je uren bij. Zorg tevens dat je inzicht hebt in de kosten en bewaar de bonnen daarvan. Dit in verband met de ondernemersaftrek en het alsnog, na de start van de onderneming, in aftrek kunnen brengen van de kosten in de opstartfase. Ook de uren van het bezoek van het Starterscafé tellen mee!

Tip 4
Zorg dat je de administratie op orde hebt, zorg voor actueel inzicht in je cijfers, houd overzicht over je kosten en inkomsten en zorg dat je juridisch de zaken goed hebt afgedekt. Schroom niet om hier advies voor in te winnen. Een goed advies kost geld, maar is vaak ook de basis van succes. Bezuinig dus niet op de verkeerde zaken. Dit komt op de lange termijn altijd bij je terug. Blijf daarom altijd je business evalueren.

Tip 5
Reserveer circa 40% van je ‘winst’ voor nog af te dragen inkomstenbelasting. Let dus op met ‘alles in je bedrijf te investeren’. Echter is schuiven in de tijd qua inkomstenbelasting betaling mogelijk: de flexibiliteit van het ondernemen.

Terug naar het overzicht