Pensioen in eigen beheer: toch 1-4-2017?

Woensdag 01 februari 2017

Het einde van de route die het wetsvoorstel rond het pensioen in eigen beheer volgt, lijkt in zicht. Wij geven u graag een kort overzicht van het laatste nieuws. Een adviesgesprek waarin wij, aan de hand van uw situatie, samen met u de keuze en invulling zullen bepalen, blijft van belang.

Korte terugblik: Uitfasering Pensioen in eigen beheer
De bedoeling was dat het wetsvoorstel in werking zou treden per 1 januari 2017. Diverse pensioenspecialisten brachten echter voorafgaand aan de stemming in de Eerste Kamer op 20 december 2016 een mogelijk onvoorzien effect van het wetsvoorstel aan het licht door een groot artikel op de voorpagina van de Telegraaf te plaatsen. De stemming werd vervolgens aangehouden door de Eerste Kamer en het wetsvoorstel werd (voorlopig) niet aangenomen.

Novelle, wijziging van het wetsvoorstel?
De ophef in de Telegraaf ging over de mogelijkheid om een forse extra last van de winst te kunnen aftrekken door een fout bij de behandeling van het wetsvoorstel. Het ging om het in aftrek brengen van een indexatie van de pensioenuitkering. De staatssecretaris besloot het wetsvoorstel aan te passen via een zogeheten novelle. Gevolg van deze aanpassing van de wet is dat bijna niemand een extra last in aftrek kan brengen. Om de aftrek te kunnen claimen moet er een bezitting (actiefpost) op de balans van de pensioen B.V. staan voor indexatie. Wij verwachten dat in minder dan 1 op de 1.000 situaties de aftrek mogelijk is.

Wanneer gaat de wet in?
In de Tweede Kamer wordt op 9 februari a.s. de wet behandeld, de Eerste Kamer is naar verwachting op 7 maart a.s. aan zet. Wij verwachten dat de wet dan wordt aangenomen. De ingangsdatum wordt daarmee 1 april 2017.

Wat moet u doen?
Als u nog pensioen in eigen beheer opbouwt, dan moet u zorgen dat dit wordt stopgezet. Wij kunnen u hierbij van dienst zijn. 

Als uw pensioen bij een verzekeraar is ondergebracht, heeft u tot 1 juli 2017 de tijd om dit eventueel naar uw B.V. te storten. U kunt in dat geval contact met ons opnemen.

Binnen drie jaar moet u uw keuze gemaakt hebben. Uiteraard zijn wij u daarbij behulpzaam.

Terug naar het overzicht